tisdag 30 oktober 2012

Det doftar Värmland

För många år sen fick vi en bok som heter
Det doftar Värmland
Den handlar om olika platser i Värmland.
Kända och mindra kända.
Från de olika platserna får man också
recept för någon typisk maträtt.
När jag för ett tag sen skulle göra
Värmlandskorv letade jag fram boken
och givetvis fanns det ett recept där.
Faktiskt det recept som Ernst använde
i ett av sina program.
I den här boken står det även om
Mor Carins ostkaka från Ölme.
Som många av er vet så kommer jag
från Ölme och känner Mor Carin mycket väl.
Fast det är ju sonen Johan som driver företaget.

Jag har länge funderat på att försöka mig på
att göra egen ostkaka och idag blev det.
Och givetvis blev det Mor Carins recept:
5 liter mjölk
5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe
4 ägg
5 dl grädde
socker och hackad mandel
efter smak.
Jag gjorde dubbel sats och det blev
4 folieformar.

måndag 29 oktober 2012

Mera ljus.....

Jag har sett i pysseltidningar att man kan gjuta
ljus i kakformar. Jättefint!
Funderade på att göra några  så jag gick
en loppisrunda för att införskaffa formar.
Men i stället kom jag hem med ett gäng
små koppar bunkar.
Så till verkat.....
Jag fäste veken i botten med en liten
skvätt stearin och band den sedan om en blompinne
som fick ligga över kanten.
Så var det bara att fylla med stearin.
Jag använde lite ljustumpar men det räckte inte
 så jag fick även ta köpt stearin.
Jul och koppar hör ihop tycker jag.
Blev riktigt nöjd.

söndag 28 oktober 2012

Ljusstöpning

Under många år har jag stöpt ljus här hemma.
I början var det vanliga ljus men sen har det
utvecklats till mer avancerade.
Så kul och väldigt uppskattade presenter.
 Men i år nappade jag på Johan Engholms
erbjudande.Han har under en vecka
 sin ljusstöpar-utrustning i 
Gässlösa i Ölme.
 Där kan man boka in sig och få stöpa
olika sorters ljus.
Allt ifrån 8-armase ljuskronor till
 vanliga enkla ljus. 
 Min kompis Christina.....
 ........hennes dotter Amanda och jag tillbringade
lördag em. och kväll i detta paradis.
Här är jag med några av mina skapelser.
C:a 25 dopp skulle man göra för att få en
lagom tjock ljuskrona. Och mycket pillande
och böjande för att få rätt fason.
 Och vi kunde välja
på röda, vita och svarta ljus.

lördag 27 oktober 2012

Julkorven stoppad

När jag var barn gjorde vi alltid korv till jul.
Potatis korv=Värmlandskorv och Fläskkorv.
I Lid, pappas föräldrahem, hade man traditionen att
röka fläskkorven. Denna sed tog han med till vår familj.
Så när mamma gjort korven skulle den på
något vis märkas för att man skulle veta att
det var just vår korv, för sen skulle den lämnas
till rökning som mina farbröder,  Lars och Roland
ansvarade för tillsammans med grannen George.
Tyvärr var jag aldrig med och såg hur det gick till.
Vet bara att det fanns en rukkur i skogskanten
där det eldades och skulle passas på.
Synd kan jag tycke idag när det för längesedan
upphört. Skulle ha varit kul att veta hur dom gjorde.



I lördags gjorde jag korv tillsammans med ett par kompisar.
Potatiskorv, Fläskkorv och Grynkorv blev det.

torsdag 25 oktober 2012

Nu börjar julen 2012

 Så här precis 2 månader innan jul tycker jag
 det är dags att börja julblogga igen.
Det juligaste jag vet är nog Astrid Lindgrens
Jul i bullerbyn.
Därför valde jag en bild ur just den boken.
Och den här bilden passar riktigt bra för här är det ju inte jul än.
Nej, men julförberedelsena är i full gång........
Ni som känner mig vet ju att jag älskar julen och alla
 dess förberedelser. Så om allt går som jag tänkt kommer ni att
 få följa mig i mitt julstök här framöver.
Så......Välkommen till
Julens Pusselbitar